Zondag 19 Mei 2024

Bloemlezing 2022: Blauwdruk

Foto:Onbekend

Startjaar: 2022

Meer info: Stef Bos

Speellijst: Bloemlezing 2022: Blauwdruk

Informatie

Een paar jaar geleden (2019) ontstond het idee om elk najaar vooral solo het podium op te gaan onder de titel ‘Bloemlezing’. Het gaf mij de ruimte om oudere songs nieuw leven in te blazen en nieuw werk uit te proberen met veel improvisatie. Maar die solo’s werden opeens veel meer dan een setlist spelen. Elke keer kroop er een verhaal in wat zichzelf wilde vertellen. En zo werd een zijweg opeens een hoofdweg.

‘Bloemlezing’ was een soort open titel waaronder van alles kon gebeuren. De voorstelling die ik nu ga spelen in 22/23 zou je eigenlijk beter ‘Blauwdruk’ kunnen noemen.

Maar als je dat opeens zou doen worden de theaters gek want de boekjes zijn al gedrukt. Mijn hoofd kan ver vooruit kijken maar mijn hart leeft in het hier en nu. En een voorstelling maak ik in eerste instantie met mijn hart. Verwarring is geen slechte voedingsbodem.

‘Blauwdruk’… het grote geheel waar we deel van uitmaken, al duizenden jaren. Wat ik zoek in deze voorstelling is dat ‘Grote verhaal’ wat ik en vele anderen onderweg soms zijn kwijtgeraakt. Onze voorouders hebben een schat nagelaten waar je in kunt duiken. De literatuur, de poëzie, de spirituele verhalen van de TAO, de echo van religies of allerhande mythes waarin ons een landkaart voor de toekomst wordt gegeven die we nog altijd kunnen lezen.

‘We weten maar we zijn vergeten dat we weten’ concludeerde ik in een interview net voor de laatste solo voorstelling in Gouda. Daarna stond ik in de coulissen, het licht ging uit en die zin bleef rondspoken in mijn hoofd en toen wist ik : Dit is het thema van je volgende solo.

Want we struikelen van het ene maatschappelijke probleem in het andere. We kijken naar onze telefoons in plaats van naar elkaar. En we missen kapiteins die de sterren kunnen lezen. Leiders zonder ego die kunnen varen met een groter verhaal in hun hoofd. De kapiteins die mij dikwijls geïnspireerd hebben om een lied te schrijven. Schrijvers, denkers en vooral mensen die ik onderweg heb ontmoet in deze reis door de tijd.

We zijn vergeten tijdens Corona echt stil te staan. Na te denken over waar we mee bezig zijn en hoe. Ik ook. En het werd tijd om een pas op de plaats te maken. Met nieuwe songs. Verhalen. En ouder werk om opnieuw te ontdekken.

Een voorstelling die valt in de plooi van de tijd. Van een zanger die na al die jaren nog steeds op zoek is.

Zoeken