Zaterdag 20 April 2024

Dirk Witte: Tusschen Dam en Rembrandplein

Foto:Isabelle Wenzel

Startjaar: 2007

Meer info: Amsterdams Kleinkunst Festival

Speellijst: Dirk Witte: Tusschen Dam en Rembrandplein

Informatie

Een muzikale voorstelling over het leven en werk van Dirk Witte.

Het Amsterdams Kleinkunst Festival is een kraamkamer voor theaterdocumentaires over de kleinkunstgeschiedenis. Dit seizoen wordt binnen het festival een voorstelling getoond over het leven en werk van Dirk Witte (Zaandam 29 juni 1885 – 15 november 1932). Zijn nummers “Mensch Durf te Leven” en “t Meisje van de Zangvereeniging” zijn bekend onder het publiek, de maker ervan echter niet. Reden voor het Amsterdams Kleinkunst Festival om een voorstelling over deze man te maken.

Kleinkunst is eind van de 19e eeuw ontstaan in Parijs. De Nederlander Eduard Jacobs werkte in deze tijd in Parijs en nam deze kunstvorm mee terug naar ons land. In 1895 begon Jacobs in een Amsterdams souterrain voor zichzelf, staand achter de piano met rauwe liedjes over misstanden in de maatschappij. Een van de volgende pioniers binnen de Nederlandse kleinkunst was Jean Louis Pisuisse die na als journalist te hebben gewerkt een carrière begon als chansonnier. In deze tijd groeide Dirk Witte op. Geboren in Zaandam, was hij een man met maar één wens: beroemd worden met liedjes in zijn eigen taal. Hij zag in Pisuisse de ideale vertolker van zijn werk. Pisuisse was zeer onder de indruk van het werk van Witte en zo begon een jarenlange samenwerking. De voorstelling over het leven en werk van Dirk Witte speelt zich af in het roerige Amsterdam aan het begin van de vorige eeuw, de bakermat van de Nederlandse kleinkunst.

cast Harry Slinger, Jetta Starreveld, Ralf Grevelink en Stan Limburg muzikale begeleiding Tom Dicke script Dominique Engers regie Evert de Vries research Co Rol

Zoeken