Woensdag 28 Februari 2024

Nathalie Baartman

Femke Teussink

Foto:Femke Teussink

Website: www.nathaliebaartman.nl

Biografie

Nathalie Baartman (1973) is in Borne (Twente) geboren.
Op de leeftijd van acht komt ze voor het eerst in aanraking met een orgel. Ze is op slag verliefd op dit instrument met de indrukwekkende knopjes. Ook al in diezelfde tijd, begint ze verhaaltjes te schrijven, met stuk voor stuk een tragische afloop. Haar grote voorbeeld is Oma Knots (van de televisieserie De Familie Knots).

Op haar zeventiende verhuist ze naar Nijmegen om psychologie, filosofie en ontwikkelingsstudies te studeren. Vanuit haar idealistische wereldbeeld, is ze voornamelijk geïnteresseerd in de fundamentele fout van de mensheid die maakt dat er zoveel ellende in de wereld is. Na een jaar denken, wordt het tijd daar iets aan te gaan doen. In een zeer ruraal gebied in Duitsland leeft ze haar idealen uit. Tussen echte hippies, leeft ze milieuvriendelijk. Aan demonstraties heeft ze een dagtaak.

Eenmaal terug in Nederland, volgt ze een opleiding tot dramatherapeute. Ondertussen schrijft, (buik)danst, zingt en speelt ze. Ze volgt lessen op de amateurtheaterschool in Nijmegen en doorloopt het eerste jaar docent drama op de HKU te Utrecht. Al deze ervaringen leiden er uiteindelijk toe dat Nathalie kleinkunst wil en moét maken. De rest is geschiedenis.

Ze wordt aangenomen op de Koningstheaterakademie in Den Bosch. Voor haar eerste programma STAM (30 min.) ontvangt zij de persoonlijkheidsprijs tijdens het cabaretfestival Cameretten 2004 en de ‘Voor de Leeuwen-trofee’ 2005: een onderscheiding voor eindejaars theatermakers van alle hogescholen voor de kunsten. Daarna werkt ze STAM uit tot een avondvullend programma, waarmee ze in 2006 - 2007 en begin 2008 langs diverse theaters trekt. In april 2008 start ze de try-outs van LOS, in seizoen 2008 - 2009 en ook in 2009 - 2010 pakt ze de voorstelling weer op. In maart 2008 speelt ze tevens mee in Girls Comedy Night.

Nathalie schrijft tevens columns voor De Twentsche Courant/Tubantia. Deze columns zijn in boekvorm verschenen in Ik heb iets met prutsers. Nathalie is ook gastcolumniste van TM.

Voorstellingen

De Bössels van Baartman (2023)

Niet normaal (2021)

Snak (2021)

Breek (2018)

Voest (2016)

Louter (2014)

Prei met mij (2012)

RAAK (2010)

Los (2008)

Stam (2006)

Media

Als een service laat Bol.com hier zien welke producten er horen bij de zoekterm van de artiestennaam. Dit kunnen boeken, CD's, DVD's of andere aanverwante artikelen zijn. Maar het kan ook zijn dat er gelijknamige schrijvers of uitgevers zijn. Of dat een deel van de naam overeen komt. Dit wordt als een service aangeboden, toch kan het zijn dat de artiest niet voorkomt in onderstaande producten, maar wel door Bol.com getoont wordt. Controleert u zeker voor u besteld.

Zoeken